SSSH

PočetnaVijestiTeške riječi u raspravi o Zakonu o radu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Teške riječi u raspravi o Zakonu o radu

Zagreb, 29. travnja 2020. (vijesti.hrt.hr/sssh) - Žestoko je bilo u današnjoj emisiji Zajedno za zdravlje na Četvrtome programu Hrvatske televizije - predsjednik SSSH Mladen Novosel u javljanju uživo u emisiju i direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić u studiju.

Razlog je bio prijedlog HUP-a za izmjenama Zakona o radu kojima se želi uvesti termin izvanrednog stanja, a u kojemu bi poslodavac mogao radniku isplatiti plaću manju od ugovorene ugovorom o radu.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je da to, prema njegovim saznanjima, nisu stavovi HUP-a.

- Ovo nisu stavovi svih poslodavaca članova HUP-a drvnoprerađivačke industrije, građevinske, metalne, turizma i ugostitelja, svih onih koji imaju aktivan dijalog sa sindikatima, prije svega tu mislim na privatni sektor, i ne postoji ni jedan problem vezan u bilo koju odredbu ZOR-a, rekao je.

- Prije dva dana je Majetić u ime HUP-a poslao Vladi zahtjev za razgovor za izmjenu ZOR-a. Nakon toga imali smo sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća u Vladi i nijednom riječju na toj sjednici nije predložio raspravu o toj temi. U ovom trenutku ono što gospodin Majetić čini mogu samo pretpostaviti da je to možda ili za partikularne interese manjeg dijela poslodavaca ili se tu radi o dealu s Vladom koja u ovom trenutku sa sindikatima državnog i javnog sektora vodi neke čudne razgovore, ne predlaže nikakva umanjenja, a istovremeno očito preko Majetića i nekih drugih ljudi vrši pritisak na javnost da se umanjuju plaće, optužio je Novosel.

- Pa i činjenica da preko 500.000 radnika je primilo minimalnu plaću - ovo je vrlo interesantno za ministarstvo financija i državni inspektorat. Ja se doista nadam da će institucije provjeriti da poslodavci koji su dobili potpore i kave su imali prihode, da se provjeri kako su isplatili plaće. Ako su dobili potpore kako to da nisu imali niti jednu kunu za isplatiti od minimalne do pune plaće. U svim sektorima koje se sam nabrojio za mjesec ožujak nemamo saznanja gdje imamo aktivan socijalni dijalog tražio umanjenje plaća, dodao je Novosel.

- Ne postoji ni jedan razlog za promjenu ZOR-a. Sve postojeće odredbe ZOR-a omogućuju poslodavcu da radnika pošalje na rad od kuće, umanji mu plaću, ponudi aneks ugovora u radu, ali osnova je da poslodavac mora koristiti postojeće instrumente. Više ne mogu gospodina Majetića poistovjećivati s HUP-om ako u ovom trenutku smatra da poslodavcima treba dati neograničene ovlasti da doista radni samo trošak i da ono što kaže poslodavac da je to svetinja, bio je oštar Novosel.

SNIMKU RASPRAVE U CIJELOSTI POGLEDAJTE NA:
Teške riječi u raspravi o Zakonu o radu _vijesti.hrt.hr

Foto: Screenshot

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom