SSSH

PočetnaVijestiSSSH Vladi RH: Hitno odredite prioritetne skupine radnika i bolje organizirajte cijepljenje

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH Vladi RH: Hitno odredite prioritetne skupine radnika i bolje organizirajte cijepljenje

Zagreb, 22. travnja 2021. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) na današnjoj je konferenciji za novinare uputio kritiku Vladi RH jer dosad, više od godinu dana od izbijanja pandemije, i dalje nije izrađen jasan popis prioritetnih skupina najizloženijih radnika, a nema ni nikakvih naznaka sustavnog i transparentnog plana cijepljenja. 

"Krajem godine smo inzistirali na vođenju evidencije zaraženih po sektorima i radnim mjestima. Potom smo slali dopise Stožeru civilne zaštite i Vladi RH o potrebi određivanja prioritetnih skupina. To smo tražili kako bi sada, kada ima dovoljno cjepiva, mogli napraviti kvalitetnu dinamiku cijepljenja. Nije nam prihvatljivo da se sva odgovornost svaljuje na građane, a da se pritom ništa ne čini kako bi se bolje organiziralo cijepljenje. Ne molimo više za razgovore sa Stožerom, ali inzistiramo na određivanju prioritetnih skupina građana i radnika za cijepljenje i dobrom i transparentnom planu cijepljenja", rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

S obzirom na probleme radnika kako otići s posla na cijepljenje te na nuspojave koje se javljaju, Novosel je istaknuo kako SSSH traži i slobodan dan za radnike koji se odluče cijepiti.

Predsjednici sindikata udruženih u SSSH iznijeli su specifičnosti i probleme vezane za njihov sektor. Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) upozorila je na alarmantno stanje u sustavu predškolskog odgoja.

"Radnici su na granici psihičke i fizičke izdržljivosti, premalo je odgojitelja i pomoćno-tehničkog osoblja zbog velikog broja izolacija i oboljelih od Covida. Radi se prekovremeno, duple smjene, a od strane poslodavaca i jednog dijela roditelja krše se epidemiološke mjere", rekla je Žilić.

U sektoru trgovine u kojem je oko 200.000 radnika slična je situacija, s brojnim slučajevima oboljelih od Covida. Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) istaknula je konstantan strah prisutan kod zaposlenih u sektoru trgovine - strah od izloženosti virusu, obolijevanju i gubitka posla.

"Smatramo da radnici koji su zaposleni u sektoru trgovine trebaju imati mogućnost da se cijepe i spriječe mogućnost zaraze. Ako nastavimo ovim tempom cijepljenja, trgovci će i dalje biti izloženi, a to želimo spriječiti jer je i prije korone broj zaposlenih u trgovini bio na razini ispod potrebne", rekla je Štulić.

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) smatra da, s obzirom na oko 10 000 radnika koji vrše prijevoz putnika i 225 trenutno zaraženih, treba omogućiti prioritetno i organizirano cijepljenje.

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) upozorava kako od 25 000 pomoraca u Hrvatskoj niti jedan nije službeno evidentiran kao cijepljen te da nemaju nikakav plan cijepljenja, niti informaciju kad bi se s cijepljenjem moglo krenuti.

"Tražimo hitnu reakciju nadležnih ministarstava i rezervaciju potrebnog broja cjepiva za pomorce kojima je to nužno i prioritet", rekao je Romano Perić, pomoćnik glavnog tajnika i koordinator ITF inspektorata, s posebnim naglaskom na dobrovoljnost cijepljenja. Mnoge su zemlje već pokrenule cijepljenje pomoraca, istaknuo je Perić, a ako se naši pomorci ne cijepe, njihova radna mjesta bi mogli zauzeti drugi jer mnoge kompanije traže i potvrdu o cijepljenju.

"Bez dobrog i kvalitetnog plana cijepljenja, definitivno nećemo uspjeti u onome što bismo svi željeli - da pandemija nestane, zaključio je Novosel.

Vezane vijesti: 

SSSH zatražio objavu podataka o stanju epidemije na radnim mjestima
SSSH Vladi RH: Cijepite najugroženije skupine radnika, preuzmite odgovornost za organizaciju cijepljenja!

Iz medija:

Nacional.hr: Mladen Novosel: “Odrediti prioritetne skupine radnika za cijepljenje"
RTLNovosel o cijepljenju radnika: 'Tražimo da se odrede prioritetne skupine i da dobiju slobodan dan
N1Mladen Novosel: Trebalo bi odrediti prioritetne skupine radnika za cijepljenje
HRTNovosel: Odrediti prioritetne skupine radnika za cijepljenje

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom