SSSH

PočetnaVijestiSSSH i HUP tvrde: Vladina mjera teška je samo dvije, a ne četiri tisuće kuna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH i HUP tvrde: Vladina mjera teška je samo dvije, a ne četiri tisuće kuna

Zagreb, 7. lipnja 2020. (n1info.com/SSSH) - Gošće Točke na Tjedan N1 Televizije bile su Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH, i Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a, a komentirale su Vladinu mjeru skraćivanja radnoga vremena.

- Jučer smo dobili prijedlog Ministarstva, mjera je ograničena u smislu da će poslodavci morati raditi novi zahtjev svaki mjesec, dostavljao bi se plan o skraćenom radnom vremenu na tjednoj razini, odgovornost je na poslodavcu da dokaže pad aktivnosti. U trenutnom prijedlogu stoji da se mjera odnosi na poslodavce s više od 20 zaposlenih, o tome treba razmisliti, rekla je, među ostalim, Ana Milićević Pezelj, dodajući kako su sindikati prije dva mjeseca inicirali donošenje zakona, a problematično je što u mjeri nema sankcija, te su dovedeni u vremenski škripac s obzirom na to da Vlada želi da primjena mjere krene od lipnja.

- Za nas je važno i da se mjera može primjenjivati na poslodavce nevezano o vlasništvu. Kada govorimo o tjednoj dostavi radnog vremena, fokus mora biti na radnom vremenu i pravodobnom rasporedu, inzistirat ćemo da odluka ne bude jednostrana, već da se raspored radnog vremena predvidi početkom mjeseca, dvostrano potpiše i dostavi radnicima. Potpora će se isplaćivati kao refundacija temeljem evidencije, kada Porezna zaprimi taj obrazac, bit će vidljivo koju je satnicu radnik odradio, poručila je, upozorivši kako:

- Potpora za skraćivanje radnog vremena ne iznosi 4000 kuna, Vlada je to nejasno napisala, ako poslodavac maksimalno skrati radno vrijeme, a to je na pola, moguće je dobiti najveću potporu od 2.000 kuna. Budući da rješava skraćivanje radnog vremena na polovicu, u tom slučaju potpora po radniku je 2.000 kuna. Potpora poslodavcu je fiksna, dakle najviše može dobiti 2.000 kuna ako imamo smanjenje na pola radnog vremena, ako je manje od toga dobiva manji iznos potpore.


SSSH i HUP tvrde: Vladina mjera teška je samo dvije, a ne četiri tisuće kuna _n1info.com

Foto: Screenshot

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom