SSSH

PočetnaVijestiPoslodavac kažnjen s 35 tisuća kuna: ‘Na razgovoru me pitao planiram li roditi i za koga glasam‘

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Poslodavac kažnjen s 35 tisuća kuna: ‘Na razgovoru me pitao planiram li roditi i za koga glasam‘

Varaždin, 14. siječnja 2021. (slobodnadalmacija.hr/sssh) - Vjerojatno slučaj Maje Lesar nije prvi, ali je zacijelo najsvježiji dokaz da protiv bahatih poslodavaca ima lijeka i u zemlji Hrvatskoj.

Naime, na samom početku ove godine, 4. siječnja, varaždinski područni ured Državnog inspektorata, odnosno tamošnja Služba za nadzor radnih odnosa, jednoj je lokalnoj tvrtki odrezao kaznu od 31 tisuću kuna, a odgovornu osobu u tome poduzeću kaznio s četiri tisuće kuna zato što je, tijekom razgovora za zapošljavanje, Maji Lesar bio postavljen niz nedopuštenih pitanja.

– Na razgovoru za posao upitana sam za koga glasam, tko mi je otac i imam li djece, odnosno planiram li roditi – objavila je Maja Lesar, donedavno freelance fotografkinja, na svome Facebook profilu.

– Nakon tih i takvih pitanja obratila sam se inspekciji rada, determinirana i tužna. I zato je ovo jako bitno, bitno je za žene, za naš položaj u društvu, u 21. stoljeću u zemlji koja je u Europskoj uniji, u zemlji koja tvrdi da je tolerantna, zemlji u kojoj se ismijavaju žene, zemlji u kojoj su na većini radnih mjesta žene plaćene manje od muškaraca s jednakim stupnjem obrazovanja i jednakim godinama staža.

– Mislim da je ovo važno kako bi se potaknulo, posebice ženski dio javnosti da napokon reagira – dodala je Maja Lesar za Slobodnu Dalmaciju.

Slučaj Maje Lesar dokaz je da za bahate poslodavce ima lijeka: Na razgovoru me pitao planiram li roditi i za koga glasam, kažnjen je s 35 tisuća kuna _slobodnadalmacija.hr

 

Foto: Pixabay

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom