SSSH

PočetnaVijestiO pravima radnika u vrijeme koronakrize u emisiji U mreži Prvog

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

O pravima radnika u vrijeme koronakrize u emisiji U mreži Prvog

Zagreb, 1. svibnja 2020. (sssh/vijesti.hrt.hr) - Ususret prvome virtualnome prosvjedu SSSH pod sloganom "Radnicima hvala - ali prvo prava!" predsjednik SSSH Mladen Novosel gostovao je u emisiji U mreži Prvog Prvog programa Hrvatskog radija. S njime u studiju je bio i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, a u emisiju se javio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Govoreći o potporama za očuvanje radnih mjesta, Novosel je rekao kako je nerazumljivo da su u istu poziciju stavljeni poslodavci kojima je zabranjen rad i oni kojima je prihod pao samo 20 posto.

- Kao kad pustite novac iz helikoptera i tko ga zgrabi, zgrabi, rekao je Novosel, dodajući da se ne smije dogoditi "tko je jamio, jamio".

Ministar se složio da je moglo biti bolje dotjeranih detalja, ali poručuje da su putem te mjere uspjeli ispuniti osnovni cilj - da očuvaju radna mjesta. Naglasio je da podaci i dalje izgledaju jako dobro kad se usporedimo za zemljama u okruženju i drugim državama EU-a.

- Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, rekao je Aladrović.

Što se tiče eventualnog rezanja plaća u javnom sektoru, rekao je da je činjenica da će, što god učinili i koliko god mjere bile snažne, doći do određenog pada plaća u realnom sektoru te da apsolutno nije realno i ne bi bilo nikako društveno dobro jednoj skupini bolje zaštićenih ljudi podizati plaće u trenutku kada imamo realni sektor koji se ne nalazi u sjajnoj situaciji.

Međutim, dodao je da o tome treba razgovarati sa svim sindikatima.
 

Snimku cijele emisije pogledajte na:
U mreži Prvog: sindikalisti i ministar Aladrović _vijesti.hrt.hr

Audio snimku poslušajte na:
Praznik rada _radio.hrt.hr

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom