SSSH

PočetnaVijestiNovosel: Moramo govoriti o dugoročnijim mjerama

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Moramo govoriti o dugoročnijim mjerama

Zagreb, 27. svibnja 2020. (vijesti.hrt.hr/sssh) - Treći paket mjera za revitalizaciju gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, te ponovno otvaranje trgovina nedjeljom bile su teme jutrošnje emisije U Mreži Prvog programa Hrvatskog radija o kojima su u studiju raspravljali predsjednik SSSH Mladen Novosel, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Zvonimir Savić.

Govoreći o mjerama, Novosel je, među ostalim, poručio kako moramo govoriti o dugoročnijim mjerama, sufinanciranje plaće je jednokratna pomoć. Mora se naći program poticanja kako industriju oživjeti i dugoročno je održavati.

- Nama je sada potpuno jasno da Hrvatska ne može živjeti samo od usluge i od turizma, a do sada smo mislili da se od toga može živjeti, dodao je.

Govoreći o ponovnom radu trgovina nedjeljom Odlukom Stožera civilne zaštite RH, predsjednik SSSH je napomenuo kako stav sindikata nikada nije bio da se u potpunosti zabrani rad nedjeljom, posebice tijekom turističke sezone.

Dodao je kako to nije ekonomsko pitanje, ni ekonomski interes, već je u Hrvatskoj tradicija da se nedjeljom bude s obitelji, a i u većini europskih zemalja je ograničen rad nedjeljom.

Nema razloga da Vlada ne pusti u javnu raspravu pripremljen tekst Nacrta prijedloga Zakona.

- Ne očekujem da ove nedjelje dućani rade jer bi se, prema Zakonu o radu, tjedan dana unaprijed trebao najaviti raspored radnog vremena, a tek je jučer ukinuta ta mjera, rekao je Novosel.

Emisiju u cijelosti poslušajte i pogledajte na:
Novosel: Radna mjesta će trebati spašavati od lipnja _vijesti.hrt.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom