SSSH

PočetnaVijestiMladen Novosel za Net.hr: "Državni inspektorat kažnjava male poslodavce, a s velikima je potpuno neučinkovit"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Mladen Novosel za Net.hr: "Državni inspektorat kažnjava male poslodavce, a s velikima je potpuno neučinkovit"

Zagreb, 7. svibnja 2021. - U razgovoru za portal Net.hr, predsjednik SSSH Mladen Novosel osvrnuo se na Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada kojeg bi Vlada RH trebala donijeti nagodinu. Zakonom bi se, piše Net.hr, uvele nove kontrole svih oblika rada "na crno", ali i još strože kazne za poslodavce.

Novosel je upozorio na neučinkovitost Državnog inspektorata te rekao da neprijavljivanje radnika nije jedini oblik rada "na crno".

“Imate oblik rada "na crno" kada poslodavac s radnikom sklopi ugovor o radu na minimalnu plaću, a razliku mu daje ‘na ruke’. Imate i oblik kada poslodavca obvezuje sektorski kolektivni ugovor, koji je proširen i kojim poslodavac mora isplaćivati plaću radniku te materijalna davanja. No, sve to Državni inspektorat, svih ovih godina ne gleda, jer je kroz cijelo to razdoblje neučinkovit. Učinkovit je za male, sitne poslodavce kojima, tek tako, treba doći u nadzor pa ih treba kazniti na lokalnoj razini, ali kada treba kazniti neke malo veće igrače, onda je u potpunosti neučinkovit”, rekao je Novosel.

Pravosuđe je, smatra Novosel, također velik problem jer, čak i kad Državni inspektorat napiše prijavu, pravosuđe zakaže - ili sve ode u zastaru ili završi puno manjim novčanim kaznama od štete koja je nanesena radniku ili državi.

Više na:

Net.hr: STUP SRAMA ZA POSLODAVCE: Država objavljuje rat radu na crno: "Inspekcija kažnjava male, ali s većim igračima je potpuno neučinkovita" 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom