SSSH

PočetnaVijestiHoće li program SURE zaustaviti otpuštanje radnika u Hrvatskoj?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Hoće li program SURE zaustaviti otpuštanje radnika u Hrvatskoj?

Zagreb, 8. lipnja 2020. (n1info.com/SSSH) - O mjeri očuvanja radnih mjesta i prihoda radnika kojom je, zbog privremenog poremećaja u poslovanju, moguće smanjiti broj radnih sati tjedno, pri čemu poslodavac plaća odrađeno radno vrijeme, a država radniku nadoknađuje prihod za neodrađene sate, puno se priča u zadnje vrijeme.

Potpora za očuvanje radnih mjesta sastavni je dio Mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja je u ožujku privremeno obustavljena. 

SSSH je još početkom travnja napominjao kako Hrvatska treba iskoristiti instrument skraćivanja radnog vremena koji je, na inicijativu Europske konfederacije sindikata, pokrenula Europska komisija pod nazivom „SURE“ koji bi podržao kratkoročne radne i druge mjere usmjerene ka očuvanju radnih mjesta i plaća radnika tijekom krize izazvane koronavirusom.

Implementacija ovoga programa dolazi nakon tri mjeseca mjera Vlade u kojima je poslodavcima za svakog radnika isplaćivana naknada - prvi mjesec 3.250 kuna po radniku, a potom 4.000 kuna po radniku.

U tijeku su pregovori sa socijalnim partnerima o modalitetima potpore za skraćivanje radnog vremena tijekom kojih će se definirati svi relevantni parametri provedbe potpore.

No, kako je za N1 Televiziju izjavila izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj:

- Izjave i ministra rada i ministra gospodarstva daju naslutiti kako su ponovno već donijeli odluku, ali ovoga puta žele izbjeći prigovor da nas nisu uključili. No, neovisno o tome hoćemo li u konačnici uspjeti utjecati ili ne, SSSH će kao i uvijek sudjelovati u dobroj vjeri i pridonijeti dizajnu mjere svojom ekspertizom i iskustvom svojih udruženih sindikata.

Kao izrazito bitnu ističe dobru i kvalitetnu implementaciju ovoga modela, navodeći, pritom, i da je većina europskih zemalja uz korištenje potpora vezala i zabranu otpuštanja radnika koja je u prvom mjeri Vlade napuštena.

Više na:
Hoće li program SURE zaustaviti otpuštanje radnika u Hrvatskoj? _n1info. com

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom