SSSH

PočetnaVijestiGlobalni sindikalni apel: Tražimo cjepivo za sve i suspenziju patenata!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Globalni sindikalni apel: Tražimo cjepivo za sve i suspenziju patenata!

Zagreb, 6. travnja 2021. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske pridružio se globalnom sindikalnom apelu „Cjepivo za sve“ kojega međunarodni i europski sindikalni pokret upućuje povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja. Više od 110 sindikata, socijalnih pokreta i organizacija civilnog društva potpisalo je apel kojim zahtijevaju proglašenje cjepiva zajedničkim javnim dobrom čovječanstva na kojem nije moguće ostvariti privatni profit, i to zato što su u njihov razvoj uložena ogromna javna sredstva, te stoga što je politička i moralna obveza omogućiti cijepljenje čitavom stanovništvu bez diskriminacije na temelju prihoda ili nacionalnosti.

Ozbiljna zdravstvena i ekonomska kriza koju je izazvala pandemija koronavirusa uništava milijune radnih mjesta, a preostale čini prekarnima, što dovodi do povećanja siromaštva i bijede te ekonomske i socijalne nejednakosti u cijelome svijetu, produbljujući jaz između sjevera i juga. Ova globalna kriza zahtijeva i obvezuje na spašavanje života i zaštitu radnih mjesta.

Potpisnici ovoga dokumenta pozivaju radnike diljem svijeta na mobilizaciju na Svjetski dan zdravlja te od vlada i agencija zahtijevaju sljedeće:

  • Djelovanje na temelju kriterija „cjepivo za sve“ jamčenjem univerzalnog i hitnog pristupa cjepivima svim ljudima u svijetu.
  • Provedbu međunarodnog sustava temeljenog na globalnoj pravdi za razliku od trgovačkog modela koji trenutno upravlja trgovinom i distribucijom roba i cjepiva.
  • NE nacionalizmu cjepiva! Za pravo na zdravlje kao ljudsko pravo.
  • Suspenziju patenata na cjepiva protiv COVID-19, ili putem postojećih mehanizama u nacionalnom zakonodavstvo ili u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
  • Utvrđivanje planova, programa i financijskih resursa za transfer tehnologija i znanja nužnih za proizvodnju cjepiva u svim regijama i državama. Nadalje, na taj način stvoriti uvjete na temelju kojih što više zemalja može započeti vlastitu proizvodnju cjepiva protiv COVID-19.
  • Učiniti univerzalnim pristup lijekovima, zalihama, programima i opremi nužnima za liječenje oboljelih od COVID-19.
  • Osigurati potpore svim radnicima, poljoprivrednicima, obiteljskim poduzećima, obiteljima koje žive i rade u neformalnoj ekonomiji, koji su izgubili dohodak, isplaćivanjem minimalnog dohotka za preživljavanje.
  • Provesti sveobuhvatni izvanredni plan ulaganja za oporavak milijuna izgubljenih ili očuvanje ugroženih radnih mjesta.

Radnici diljem svijeta zahtijevaju „Cjepivo za sve“, dostojanstveni rad i socijalnu zaštitu: sada je vrijeme za djelovanje!

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom