SSSH

PočetnaVijestiAko trgovački lanci budu radili ove nedjelje, kršit će Zakon o radu, a kazne su rigorozne

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Ako trgovački lanci budu radili ove nedjelje, kršit će Zakon o radu, a kazne su rigorozne

Zagreb, 27. svibnja 2020. (dnevnik.hr/sssh) - Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je izmijenio odluku o zabrani rada nedjeljom, pa su neki trgovački lanci najavili kako će u nedjelju otvoriti svoja vrata. No, ako to učine kršit će Zakon o radu.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, objasnio je za Dnevnik Nove TV kako u Zakonu o radu jasno piše da radnik mora znati svoj raspored najmanje sedam dana unaprijed.

- Kazne su rigorozne za kršenje tog članka Zakona o radu. Idu i do 100.000 kuna. Svaki radnik prema Zakonu o radu mora dobiti raspored najmanje sedam dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama.

Dakle, trgovački lanci se ne mogu otvoriti u nedjelju, jer ne možete radnicima u utorak reći da ipak rade u nedjelju, rekao je Novosel i dodao kako će Sindikat trgovine  Hrvatske tražiti od Državnog inspektorata da kazni svakog onog tko će otvoriti svoja vrata u nedjelju i na taj način kršiti Zakon o radu.

Pojavio se problem i sa subotom. U subotu je Dan državnosti i prema prijašnjoj odluci Stožera blagdani su neradni. Jučer u odluci Stožera ništa nije rečeno za blagdane, odnosno Stožer je samo ukinuo odluku o zabrani rada nedjeljom, no ne i zabranu rada blagdanom.

Više na:
Zbrka zbog nedjelje i blagdana: "Ako trgovački lanci budu radili ove nedjelje, kršit će Zakon o radu, a kazne su rigorozne" _dnevnik.hr

Vezano:
ŠTO ĆE SE DOGODITI OVOGA VIKENDA Dućanima dozvoljen rad nedjeljom, sindikati su protiv jer 'radnici nisu to saznali na vrijeme'. Problem je i subota  _jutarnji.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom