Država na određeno vrijeme

Zagreb, 25. ožujka 2021. - Naša nedavna online tribina o radu na određeno vrijeme pobudila je veliko zanimanje javnosti, pa ne čude naknadni novinarski upiti za izjave o toj temi. Za portal portalnovosti.com o trendovima na tržištu rada i projektu SSSH "Rad po mjeri čovjeka", u sklopu kojeg je provedeno istraživanje o radu na određeno vrijeme, govorio je izvršni tajnik SSSH Darko Šeperić.

- Statistika tržišta rada će vjerojatno pokazati određeni pad udjela zaposlenih na određeno vrijeme tijekom pandemije. Razlog tome je jednostavan: poslodavci koji su smanjivali broj radnika prvo su se rješavali zaposlenih na određeno, tako što im nisu produživali ugovore. Riječ je o tipičnom statističkom trendu prisutnom u svakoj krizi, koji ne znači porast kvalitete radnih mjesta, rekao je Šeperić, te dodao:

- Želimo podići svijest radnika o njihovim radnim pravima, kojih često nisu svjesni ili ne znaju kako ih ostvariti u praksi, poticati njihovo sindikalno organiziranje kako bi kolektivno ravnopravnije mogli pregovarati s poslodavcima o svojim uvjetima rada, ali želimo također educirati poslodavce o tome zašto je kvaliteta radnih mjesta važna i za njih.
 

Tekst u cijelosti pročitajte na:
Država na određeno vrijeme _portalnovosti.com

Foto: Screenshot